Foundation of Animal Protection in Füzesabony - Miért ne vásároljunk kutyát szaporítótól - avagy milyen a jó tenyésztõ?
  kisnyil
Home
 
   
Main menu
Home
FAPF in action
About us
Support us
Fostering
Rehoming
Adopted
Contact
Search
Gallery
Videos
Lost dogs
Font size
A+ | A- | Default

Our supporter:

 
 • Magyar
 • English

  Kérjük támogassa adója 1%-val alapítványunk munkáját!
  Adószámunk: 18590290-1-42

kampányvideó

köszönetnyilvánítás és tájékoztató a felajánlásról 
rendelkezõ nyilatkozat 

More detailed work and everyday rescues of the foundation on facebook_logo - FAPF (Foundation of Animal Protection in Füzesabony) Hungary - / hungarian FB site: FÁA (Füzesabonyi Állatvédő Alapítvány) /

The page is in the process of translation into English so we would like to ask for your kind patience until it will be fully prepared. Meanwhile please have a look at the dogs who are currently searching for a home. If you happen to have any questions regarding how the Foundation is being operated or if you are interested in adopting any of the dogs please get in touch with us on the following contact:
Zsanett Molnár, e-mail: zsanella@gmail.com, tel.number: +36-70-459-7572

Miért ne vásároljunk kutyát szaporítótól - avagy milyen a jó tenyésztõ? Print E-mail Megoszt
 Ahol folyamatosan kaphatók kutyakölykök olcsón, ott valószínûleg szaporítóval állunk szemben, aki elsõsorban megélhetési célból, felelõtlenül "gyártja" a kutyákat. A felelõsségteljes tenyésztõ nem ilyen.

Bizonyára mindenki látott már olyan helyet, ahol mindenféle korú, rendû-rangú "fajtiszta" kutyakölyök hancúrozik néhány felnõtt állat között... vagy ahol egy-két pár kutya mellett évente akár kétszer is kiskutyák tûnnek fel. Nos, itt általában folyamatosan kaphatók kutyakölykök olcsón, akár törzskönyv nélkül. Nagy valószínûséggel szaporítóval állunk szemben, aki elsõsorban megélhetési célból, felelõtlenül "tenyészti" a kutyákat.

Ilyen helyrõl még törzskönyves kutyát se vegyünk: elõfordulhat, hogy a papírt eredetileg nem a mi kutyánknak vagy annak szüleinek állították ki... Sajnos hiába tûnik látszólag úgy, hogy alacsonyabb áron minõségi kutyát kapunk. Ilyen helyen nem törõdnek az igazi, felelõs tenyésztéssel: nem folyik a megfelelõ egyedek szakszerû kiválasztása, sem a tenyésztésre alkalmatlanok kiszûrése. Így nagy esély van arra, hogy beltenyésztett, beteg kutyát veszünk, és a gyógykezelése a késõbbiekben jóval többe kerül, mint amit "megspórolunk" a vásárláskor.

Tudnunk kell, hogy épp ezért az ilyen kutyák közül sokan az utcán, menhelyeken kötnek ki! Tehát ne vegyünk ilyen helyrõl kutyakölyköt, még ha csábítónak is tûnik!

Ha fajtatiszta kutyát szeretnénk, alaposan tájékozódjunk, hogy valódi tenyésztõtõl, megfelelõ minõségû, betegségektõl mentes kutyánk lehessen! A tenyésztõ gondosan készül minden egyes alomra: a megfelelõ szülõpár megtalálása és a kiskutyák szocializációja éppúgy a tevékenységei közé tartozikm mint a kiskutyák megfelelõ táplálékkal, oltásokkal való ellátása. Ezek az emberek bármilyen magasnak tûnõ áron is adják a kölyköket, bizony hobbiból végzik tevékenységüket - nem árt tudni, hogy Magyarországon ezt a tevékenységet bizony csak veszteségesen lehet folytatni: gondoljunk csak a kölykök felnevelésén kívül a tenyészetni kívánatos kutyák beszerzésére, a fedeztetési díjra, a szükséges minõsítések megszerzésére (pl. kiállításokra járás) fordított összegekre. (Különben is érdemes végiggondolni, hogy maga a kutyatartás milyen költségekkel jár, és ha sajnos ez meghaladja anyagi lehetõségeinket, inkább más, alacsonyabb költségekkel járó társállatot válasszunk...)

Mentett kutyák
Õk is szaporítónál születtek

A tenyésztõk a MEOE tagjai. A Magyar Ebtenyésztõk Országos Egyesülete felelõsséget vállal a törzskönyvek kiadásáért. Feltétlenül ragaszkodjunk a törzskönyvhöz, ez nem csak akkor szükséges, ha kiállításra szeretnénk járni kedvencünkkel. A törzskönyv egyfajta garancia is, hogy megfelelõ minõségû kölyköt kaptunk, illetve ha késõbb veleszületett betegséget állapítanak meg, még kártérítésre is jogosultak vagyunk. Egyébként is, az igazi tenyésztõ igyekszik minden kiskutyájának egész életét nyomon követni, kapcsolatban marad a gazdikkal, tanácsokkal látja el õket.

Royal Friend kennel spánielek
Felelõs, igényes tenyésztõ kutyái


Milyen a jó tenyésztõ?

 • A kutyák érdekeit tartja szem elõtt, nem pénzszerzés miatt tartja a kutyákat.

 • Felméri, hová kerül a kiskutya - nem megfelelõ körülmények közé nem ad kutyát, inkább megmondja a gazdijelöltnek, hogy számára inkább egy másik fajta lenne megfelelõbb, vagy hogy esetleg az adott körülmények közé õ egyáltalán nem javasol kutyát. Tanácsokat ad a fajtával kapcsolatban, elmondja pozitív és negatív tapasztalatait is!

 • A kiskutya sorsát a hazavitel után is figyelemmel kíséri, a kutya egész élete során kapcsolatban marad a gazdikkal, segíti õket, ha bármilyen kérdés, probléma merülne fel.

 • Nem ad ki kiskutyát 8 hetes kora elõtt, hiszen egy kutya számára a legmeghatározóbb szocializációs idõszak élete elsõ pár hónapja, így nagyon fontos, hogy az elsõ 8 hétben az anyja és a testvérei között maradjon, hogy késõbb ne jelentkezzen ennek hiányából adódó probléma

 • Lehetõséget ad az anya- és apakutya megtekintésére, megmutatja az egészségügyi szûréseket igazoló okmányokat (pl. könyök- és csípõízületi diszplázia, epilepszia)

 • Meg lehet tekinteni a kiskutyákat már egészen pici koruktól kezdve, meg lehet nézni, hol nevelkedtek (legyen igényes, barátságos), nem egy csomagtartóból adja el õket. Az elsõ idõszak meghatározó a kiskutyák számára, hiszen a késõbbi életüket végigkísérik a kölyökkorban szerzett tapasztalataik, így az is, milyen környezetben töltötték az elsõ két hónapot.

 • Kiskutyát csak törzskönyvvel, chipezve, féreghajtva, kétszer oltva ad ki. A felelõs állattartás ezeknél a minimális követelményeknél kezdõdik!

 • Szerzõdést ír az adás-vételrõl.

 • Nem ad el kutyát 10.000 Ft-ért, hiszen ennyi pénzbõl nemhogy az oltások ára nem jön ki, de a féreghajtás, a chipezés, a törzskönyv, az állatorvosi költség, a minõségi kölyöktáp ennek többszörösébe kerül.

 • Maximum 2-3 fajtát tenyészt és nincsen otthon sok kutyája - így biztosítja a minõségi egyedeket.

 • Idõs kutyái is vannak, akik már nem hoznak le almokat, de továbbra is megmaradtak, mint társak, és nem csak addig tartott rájuk igényt, amíg "pénzt hoztak a házhoz".

 • Elõjegyzést vesz fel a kölykökre, így nem hoz le felesleges almokat, szaporítva ezzel a menhelyeken sínylõdõ kutyák számát.

Csak azt tudjuk tanácsolni, kerülje a szaporítókat, ha egyszerre nem akar/tud kifizetni egy minõségi kutyakölyköt, akkor figyelje a menhelyeket, ahol rábukkanhat leendõ társára. Ne azokat támogassa, akik kedvenc fajtája elkorcsosításából élnek.

Forrás: http://cerberoskutyaiskola.hu

 
   
 
© 2007 Foundation of Animal Protection in Füzesabony